Παράκαμψη πλοήγησης

Πανδαμάτωρ, λυσιμελής (παραλύει τα μέλη), εύχαρις, χρυσοκόμας, τοξαλκής (τοξότης), κάλλιστος (ο ομορφότερος), γλυκύπικρος, αήττητος, πυρίδρομος (βάζει φωτιά στο διάβα του), μυθοπλόκος, διφυής (έχει δύο φύσεις), αβρός (τρυφερός), τακερός (μας κάνει να λιώνουμε), αλγεσίδωρος (προκαλεί πόνο), σχέτλιος (σκληρός, ανηλεής), εναγώνιος, είναι κάποιοι από τους αναρίθμητους και αντικρουόμενους επιθετικούς (κυριολεκτικά) προσδιορισμούς που έχουν αποδοθεί από τους αρχαίους Έλληνες στον έρωτα. Περαστικά μας…

Έως τις 11 Απριλίου 2010 διαρκεί η (ενδιαφέρουσα και προσεγμένη) σχετική έκθεση στο Μουσείο κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «EROS, από τη Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη αρχαιότητα». Σε εννέα θεματικές ενότητες, παρουσιάζονται 272 έργα της αρχαιότητας, χρονολογημένα από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. –προερχόμενα από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Οι εννέα ενότητες τιτλοφορούνται: Έρως και Αφροδίτη, Ιδιότητες και δραστηριότητες του Έρωτα, Έρωτες και γάμοι Θεών και ηρώων, Έρωτες και γάμοι θνητών, Έρωτες που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας, Αγοραίοι έρωτες, Όμοιοι έρωτες, Βουκολικοί έρωτες, Ιθυφαλλικές θεότητες και φαλλικά σύμβολα.

Ο Έρως πρωτοπαρουσιάζεται ως αρχέγονη κοσμογονική θεότητα (μετά το Χάος και τη Γη) στη «Θεογονία» του Ησίοδου (περί τον 7ο αιώνα π.Χ.) και λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη η οποία οδηγεί στη δημιουργία του σύμπαντος. Επίσης, σύμφωνα με την ορφική διδασκαλία, ο Έρωτας ξεπήδησε από το «κοσμικό αυγό» το οποίο άφησε η Νύχτα στους κόλπους του Ερέβους. Ο Ησίοδος δεν παρουσιάζει μια απρόσωπη δύναμη, αλλά προσωποποιεί το ανθρώπινο ερωτικό πάθος –βασικό στοιχείο της λυρικής ποίησης και της τραγωδίας. Η λέξη «έρως» προέρχεται από το αρχαιοελληνικό συνηρημένο ρήμα «εράω-ερώ», το οποίο σημαίνει «αγαπώ, επιθυμώ, ποθώ». Όπως μας ενημερώνει το σχετικό video το οποίο προβάλλεται σε κάποια από τις αίθουσες του μουσείου, το ρήμα «αγαπώ» είναι απόλυτο διότι ξεκινά με το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου (άλφα) και τελειώνει με το έσχατο (ωμέγα) –αν και δεν είναι το μοναδικό με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: π.χ. αντιδρώ, αμφιβάλλω, ασθμαίνω, απαλλάσσω, αντικαθιστώ, αγνοώ, ασθενώ, ασπαίρω, αναρρώνω, κ.ο.κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: